Koje računalo odabrati za Mastercam?

Preporučujemo Vam konfiguracije računala za nesmetan rad u Mastercamu

Mastercam je napredni CAD/CAM sustav te za njegov neometan rad trebate primjereno računalo. Preporuka od strane proizvođača programa mastercam (CNC Software inc.) je jedan od radnih računala marke HP, Dell ili Lenovo. Kako su takva računala dosta skupa, možemo Vam na temelju našeg iskustva dati preporuku za odabir standardnih komponenti i kako sa njima sklopiti odličan paket za rad u Mastercamu.

Najvažnija stavka za ispravan i neometan rad Mastercama je grafička kartica. Zbog toga Vas molimo da pri kupovini računala toj stavki obratite najviše pozornosti. Mastercam neće neometano raditi sa jednom od ATI (AMD), Intel ili jednom od integriranih grafičkih kartica bez odvojenog RAM-a. Preporučen je odabir nVidia grafičkih kartica, te  zadnje dvije brojke u oznaci modela moraju biti 60 ili više. U iznimnim slučajevima gdje korisnik radi samo sa 2D nacrtima moguće je odabrati i nVidia GeForce 635GT, 640GT ili 650GT.

Ukoliko odlučite raditi na prijenosnom računalu (laptop) odabir konfiguracije treba biti jako sličan, pogotovo ako vam laptop ne bude samo kao ispomoć, već glavno radno računalo. Kod laptopa preporučujemo HP, serija EliteBook sa konfiguracijom koja je navedena u prethodnom tekstu.

Preporučena konfiguracija

Donosimo Vam tri prijedloga konfiguracije prema Vašim potrebama

Specifikacija računala za rad sa Mastercam Mill Entry, Lathe i Wire:

- Intel Core™ i5 3.2 GHz ili brže
- 8 GB RAM
- 250 GB SSD disk
- nVidia™ GeForce 1050, 1060 ili novije generacije s 1 GB memorije
- monitor LCD 24" rezolucija 1920 x 1080
- Windows™ 11 64 bit
Specifikacija računala za rad sa Mastercam Mill, Mill3D, Lathe i Wire:

- Intel Core™ i7 3.2 GHz ili brže
- 16 GB RAM
- 250 GB SSD disk
- nVidia™ GeForce 1060GTX, 1070, 2060, 2070 ili nVidia™ Quadro series
- monitor LCD 27" rezolucija 2560 x 1440
- Windows™ 11 64 bit
Specifikacija računala za rad sa Mastercam Mill, Mill3D, Lathe i Wire:

- Intel Core™ i7 ili Xeon 3.2GHz ili brže
- 32 GB RAM
- 250 GB SSD disk
- nVidia™ GeForce 2070, 2080GTX, 3080, 3090 ili nVidia™ Quadro series P4000, P5000 s 4GB memorije
- monitor LCD 27" rezolucija 2560 x 1440
- Windows™ 11 64 bit

Kratka objašnjenja o navedenim konfiguracijama

OPERATIVNI SUSTAVI

CNC Software nastavlja provjeravati zahtjeve operativnog sustava (OS) za Mastercam program s ciljem pružanja najboljeg mogućeg korisničkog iskustva za naše klijente. Preporučujemo korištenje Windows 10 verzije 1903 ili novijeg 64-bitnog Professional izdanja. Iako Mastercam može raditi na drugim Windows izdanjima (kao što je Home Edition) ili virtualnim okruženjima (kao što je Parallels za Mac), nije testiran na ovim konfiguracijama i stoga nije podržan. Mastercam 2021 bilo je posljednje izdanje koje je službeno podržavalo Windows 7 jer je Microsoft prekinuo proširenu podršku za OS u siječnju 2020. Mastercam 2022 će se instalirati na sustave Windows 7, ali neće biti podržan. Buduće verzije Mastercam-a neće se instalirati na Windows 7.

PROCESOR

Brzina procesora će utjecati na brzinu kojom će program izračunati i dovršiti zadatke. Sa svakim izdanjem ide sve više aspekata Mastercam-a i postaje važnost višejezgrenog procesora. Izračun putanje alata i simulacija općenito će raditi brže s višejezgrenim procesorom. Obično vidimo 50% smanjenje vremena izračunavanja putanje alata s najnovijim procesorima Intel i7 ili Xeon.

MEMORIJA

Kada Mastercam iskoristi svu dostupnu RAM memoriju, prebacuje se na korištenje virtualnog memorijskog prostora, koji je pohranjen na tvrdom disku i dramatično će usporiti sustav. Preporučujemo najmanje 8 GB memorije. Za generiranje i simulaciju velike putanje alata preporučamo 32 GB RAM-a.

GRAFIČKA KARTICA

Prilikom kupnje novog računala za Mastercam, jedna od najvažnijih komponenti je video kartica. Preporučujemo NVIDIA Quadro® ili AMD FirePro™ / Radeon Pro karticu s 4 GB ili više memorije. Mogu se koristiti i druge grafičke kartice, ali one moraju nuditi punu podršku za OpenGL 3.2 i OpenCL 1.2. OpenCL je potreban da bi Mastercam mogao prenijeti određene računske zadatke na grafičku karticu kako bi se povećale performanse sustava. Ne preporučujemo niti podržavamo korištenje ugrađene grafike (integrirane) koja se nalazi u nekim konfiguracijama računala. Oni općenito nemaju mogućnost pokretanja grafički intenzivnih aplikacija kao što je Mastercam. Provjerite koristite li ažurirane upravljačke programe proizvođača kartice. Često vidimo probleme koji se rješavaju ažuriranim upravljačkim programima za video. Verzija upravljačkog programa može imati veliki utjecaj na rad kartice. Najnoviji drajveri za NVIDIA i AMD možete pronaći na internetskim poveznicama. Preporučujemo korištenje značajke automatskog otkrivanja kako biste otkrili koja je video kartica instalirana.

MONITOR

Većina naših klijenata koristi dvostruke monitore i smatramo da je to produktivnije postavljanje. Mastercam se prikazuje na primarnom monitoru dok se aplikacije kao što su Mastercam Simulator, Code Expert ili Tool Manager prikazuju na sekundarnom monitoru.

Minimalna preporučena razlučivost za primarni zaslon je 1920 * 1080 razlučivost tipična za monitore širokog zaslona koji su danas dostupni. Mastercam će raditi na zaslonima niže razlučivosti, ali pazite na potencijalne probleme s veličinom s većim dijaloškim okvirima i pločama s kojima može biti nezgodno raditi. Monitori niže razlučivosti mogu dobro funkcionirati kao drugi monitor u postavci s dvostrukim zaslonom.

Mastercam će raditi na zaslonima velikog formata, uključujući 4K monitore i uređaje s visokim DPI, međutim, imamo problema s prikazom s ovim konfiguracijama.

SSD MEMORIJA

Otkrili smo da je jedna od najboljih nadogradnji računala ulaganje u Solid State Drive (SSD). Ovi pogoni sada imaju cijenu koja ih čini dobrom investicijom. Mnogi od naših testnih sustava koriste manji primarni SSD za OS i instalirane aplikacije s drugim konvencionalnim pogonom velikog kapaciteta za podatke.

Imate pitanja?

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas možete kontaktirati

Pridružite nam se

Oblikujmo budućnost strojne obrade zajedno!